Moja mama uwielbia naleśniki. Zapewne to sprawa genów, bo zarówno ja i moja córka również się w nich lubujemy 🙂 No resztą mało kto nie lubi naleśników, prawda? Dodałam dziś do ciasta naleśnikowego odrobinę mielonej kurkumy i usmażyłam. Mam spore zapasy przetworów z ubiegłego lata, zatem idealnie pasował mi tutaj dżem z czarnej porzeczki.
Złociste naleśniki z kurkumą
Receptura na 12 sztuk naleśników tradycyjnej wielkości
- 2 jaja rozmiar L (najlepiej eko)
- 1 szklanka mleka pełnotłustego 3,2 % tłuszczu (może być również roślinne)
- 1 szklanka wody lekko gazowanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szklanka mąki pszennej typ 550*
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej
Do podania: ulubiony dżem, cukier puder
*do odmierzania wody, mleka i mąki używam jednej szklanki o tej samej pojemności – zawsze się sprawdza! 🙂
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać jaja, mleko i wodę. Dodawać partiami przesianą mąkę. Na koniec dodać sól, kurkumę i olej. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, ale żeby był widoczne pęcherzyki powietrza.
- Patelnię (najlepiej specjalnie przeznaczoną do smażenia naleśników) wysmarować delikatnie olejem (ja zawsze nadmiar rozprowadzam po całej patelni papierowym ręcznikiem).
- Smażyć na złoty kolor – zajadać od razu, bądź po odsmażeniu czy zapieczeniu.
Proste, szybkie i smaczne, a jakie piękne, prawda? 😉