Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! 🙂 Częstujcie się – carpaccio jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu!
Carpaccio z buraka i pomarańczy
Receptura na jedną porcję
- 1 burak
- 1 pomarańcza
- czubata łyżka miksu pestek dyni i sezamu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
DO DZIEŁA!
- Buraka w skórce upiecz lub ugotuj do miękkości (ja lubię jak jest w środku jeszcze lekko chrupiący). Obierz ze skóry, pokrój na plasterki.
- Pomarańczę sparz, obierz, po czym pokrój wszerz na plasterki.
- Na talerzu ułóż na przemian plastry buraka i pomarańczy. Posyp uprażonymi lekko pestkami. Polej miodem wymieszanym z octem balsamicznym. Smacznego! 🙂