Ostatnio jesteśmy mistrzami w robieniu resztkowego jedzenia. Dziś kolejna potrawa z cyklu zero waste i czyszczenia lodówki.
Domowa pizza na cieście pszenno-gryczanym, taka po polsku. Przepis na ciasto narodził się przypadkiem, bo zabrakło mi mąki pszennej i jak się później okazało stworzyłam całkiem nowy spód, który jest lekki, zdrowy i niezwykle pożywny.
Pycha – koniecznie spróbujcie! 🙂
Domowa fit pizza na cieście pszenno-gryczanym
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów z bazylią
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół (ja użyłam gotowej mieszanki przypraw do pizzy)
Farsz – tu macie dowolność – u nas w lodówce były akurat:
- kostka sera cheddar ok. 250 g
- 16 plasterków krakowskiej suchej
- 2 łyżki drobnych kaparów
- 1 świeża papryka
- 12 czarnych oliwek
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 50 g drożdży
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru (ja użyłam trzcinowego)
Przygotowanie – ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatać w misce, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. W razie czego podsypywać mąką.
Na dno miski wyspać mąkę, położyć zagniecione ciasto uformowane w kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.
Po godzinie ciasto rozdzielić na dwie części.
Na dużych blaszkach piekarnikowych (prostokątne o wymiarach ok. 38×49 cm – wymiary mogą się różnić w zależności od rozmiaru piekarnika) rozłożyć papier do pieczenia.
Z ciasta uformować dwa prostokąty i rozłożyć na blaszkach. Możecie użyć wałka, jeśli nie potraficie kręcić placków.
Przykryć ciasto ściereczkami i odstawić do wyrastania na blaszce jeszcze przez 15 minut.
W tym czasie przygotowywać sos, farsz i nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Przygotowanie sos:
W miseczce połączyć pomidory, koncentrat, posiekany ząbek czosnku i suszone zioła. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie – farsz:
Oliwki pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na wyrośnięte ciasto rozsmarować sos pomidorowy, a potem dowolnie ułożyć składniki na farsz. Posypać obficie serem.
Piec przez 20 minut w 200 stopniach C.
Na zdrowie! 🙂