Drożdżowy wieniec makowy z cynamonem i czekoladą

Wypieki z makiem to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! A wszystko dlatego, że mak ma w sobie magiczną moc, która sprzyja wszelkim dobrodziejstwom na kolejny rok!

W tym roku postanowiłam, że nadam klasycznemu makowcowi nowy kształt i zawinęłam go w piękny wianek. Mam słabość do wianków, w każdej postaci! Dobrze mnie już znacie z moich wianuszków bezowych, więc teraz czas na drożdżowy wieniec makowy. Mam nadzieję, że też zaszalejecie z formą i tradycyjnego makowca podacie w ten niezwykły, jakże efektowny sposób! 

Drożdżowy wieniec makowy z cynamonem i czekoladą

Zaczyn drożdżowy:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 5 łyżek cukru
  • Skórka otarta z cytryny

Nadzienie:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 1 łyżka cukru migdałowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki prawdziwego kakao

Do dekoracji przed pieczeniem:

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • Białko jaja

Do dekoracji po upieczeniu:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 50 g masła

PRYGOTOWANIE:

Zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i ciepłe mleko. Dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie było grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, otartą skórkę ze sparzonej dobrze cytryny, cukier, żółtka i jajo oraz gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze na blacie, po czym rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na ciasto wykładamy masę makową, posypujemy wszystko cynamonem i kakao. Zawijamy w rulon, jak na makowca. Następnie kroimy ciasto wzdłuż na pół i przeplatamy ciasto, układając na przemian jedno ciasto na drugim. Następnie z zawiniętego ciasta tworzymy wianek, łącząc ze sobą oba końce. Przekładamy wianuszek na papier do pieczenia wyłożony na blaszce. Smarujemy wianek białkiem, a później posypujemy go jeszcze kakao, cynamonem i trzcinowym cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C i pieczemy przez 35 minut (termoobieg).

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę masłem. Gotową polewę wylewamy na ciepły wianuszek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *