Wypieki z makiem to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole! A wszystko dlatego, że mak ma w sobie magiczną moc, która sprzyja wszelkim dobrodziejstwom na kolejny rok!
W tym roku postanowiłam, że nadam klasycznemu makowcowi nowy kształt i zawinęłam go w piękny wianek. Mam słabość do wianków, w każdej postaci! Dobrze mnie już znacie z moich wianuszków bezowych, więc teraz czas na drożdżowy wieniec makowy. Mam nadzieję, że też zaszalejecie z formą i tradycyjnego makowca podacie w ten niezwykły, jakże efektowny sposób!
Drożdżowy wieniec makowy z cynamonem i czekoladą
Zaczyn drożdżowy:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 5 łyżek cukru
- Skórka otarta z cytryny
Nadzienie:
- 850 g gotowej masy makowej
- 1 łyżka cukru migdałowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki prawdziwego kakao
Do dekoracji przed pieczeniem:
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- Białko jaja
Do dekoracji po upieczeniu:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 50 g masła
PRYGOTOWANIE:
Zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i ciepłe mleko. Dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie było grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło, otartą skórkę ze sparzonej dobrze cytryny, cukier, żółtka i jajo oraz gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze na blacie, po czym rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na ciasto wykładamy masę makową, posypujemy wszystko cynamonem i kakao. Zawijamy w rulon, jak na makowca. Następnie kroimy ciasto wzdłuż na pół i przeplatamy ciasto, układając na przemian jedno ciasto na drugim. Następnie z zawiniętego ciasta tworzymy wianek, łącząc ze sobą oba końce. Przekładamy wianuszek na papier do pieczenia wyłożony na blaszce. Smarujemy wianek białkiem, a później posypujemy go jeszcze kakao, cynamonem i trzcinowym cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C i pieczemy przez 35 minut (termoobieg).
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę masłem. Gotową polewę wylewamy na ciepły wianuszek.
Smacznego!