Jak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent – wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas!
Pierniczki
receptura na 100 sztuk średniej wielkości pierników
- 500g mąki pszennej
- 200g masła o zaw. tłuszczu 82%
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajo
- 1 żółtko
- po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika)
- 80ml płynnego miodu gryczanego
- 260g cukru kryształu
- 1 duża łyżka kakao
Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy z przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3 mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego!
Lukier:
- 1 białko
- 100g cukru pudru
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Białko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym ciastkom!