Tarta mocno bakaliowa z miodem
Ciasto:
100 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła zimnego w małych kawałkach
1-2 jajka
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
– garść prażonych pestek dyni
– garść prażonych ziaren słonecznika
– pół szklanki prażonego sezamu
– 5 suszonych moreli
– pół szklanki rodzynek
– 8 suszonych śliwek
– kilka kwiatków lawendy
– szklanka miodu
– szczypta cynamonu
Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu, słonecznika i pestek dyni. Owoce suszone zalewamy wrzątkiem na około 3 minuty, żeby zmiękły. Dokładamy do ziarenek, posypujemy cynamonem i lawendą, a na koniec zalewamy miodem. Chwilkę podsmażamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale robimy to dosłownie kilka sekund, żeby nie utracić płynności miodu.
Na blaszce rozkładamy ciasto, wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie nakładamy nasze bakalie z miodem i zapiekamy jeszcze 25 minut.
Po wyjęciu z pieca możecie od razu zajadać! Jest niezwykle chrupiąca i słodka,a przy tym jaka zdrowa! Może skusicie się na kawałeczek? 🙂