Sierpień zasypuje nas wspaniałymi owocami, nieprzyzwoicie wręcz byłoby nie użyć ich do sezonowych, słodkich wypieków. Jednym z tych ciast, które uwielbiam są tarty. Wystarczy tylko zrobić krem i dodać owoce, aby w kilka chwil uzyskać deser grzechu wart. Ta tarta jest zdecydowanie grzechu warta – odtwórzcie, póki sezon na najlepsze owoce jagodowe trwa!
Krucha tarta z kremem waniliowym i sezonowymi owocami
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
Krem waniliowy:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 36 %
- 2 czubate łyżki stołowe cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub po prostu ziarenka wanilii
Owoce sezonowe do dekoracji: u mnie maliny, jeżyny, morele, figi
Kruchy spód: Mąkę przesiać przed sito, cukier puder również. Dodać zimne masło i żółtka. Zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.
Krem: mascarpone, śmietankę i przesiany cukier ubić na sztywną masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Schować do lodówki.
Ciacho: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (góra-dół). Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem. Piec ciasto na rumiano (około 20-25 minut, najlepiej obserwować.
Upieczony spód ostudzić. Udekorować kremem i owocami. Można podawać od razu lub jeszcze schłodzić całość w lodówce.
Smacznego!