Pinsa z zielonym pesto, burratą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

Pewnie i u Was w najlepsze trwa fascynacja pinsą. Przyznam, że odkąd pojawiła się w sklepach często korzystam z niej jako alternatywy na imprezową przekąskę czy ekspresową kolację.

Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją, gdzie spód od pinsy podgrzewacie 5 minut w piekarniku, a potem szybciutko układacie na niej dodatki, po czym ekspresowo pochłaniacie.

Obiecuję, że to połączenie jest absolutnie fantastyczne i musicie je wypróbować. Do dzieła zatem! 🙂

Pinsa z zielony pesto, burratą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

  • 1 opakowanie pinsy
  • 1 kulka burraty
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej – może być szynka parmeńska lub prosciutto crudo
  • 3 świeże figi
  • 1 łyżka stołowa małych kaparów z zalewy
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów

Zielone pesto:

  • 50 g tartego sera dojrzewającego typu parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g liści świeżego szpinaku
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej rukoli (opcjonalnie)
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa prażonych płatków migdałów
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Pesto:

W wysokim naczyniu umieść składniki, a później zmiksuj blenderem na pesto. Możesz też to zrobić w Thermomixie.

Piekarni rozgrzej według zaleceń na opakowaniu pinsy. Pinsę ułóż na ruszcie i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

Podpieczony spód ułóż na talerzu. Posmaruj zielonym pesto. Nieregularnie rozłóż teraz porwaną burratę, różyczki z szynki, figi pokrojonej na cztery. Posyp pomiędzy kapary i prażony płatki migdałów (możesz też użyć też prażonych pistacji). Podawaj od razu po przygotowaniu i delektuj się smakiem!

Na zdrowie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *