Słodka pinsa z serami i owocami

Ostatnia pinsa na zielono tak zasmakowała moim najbliższym, że postanowiłam pofantazjować z tym puszystym spodem. Zostało mi rzucone wyzwanie przygotowania pinsy na słodko, więc długo nie czekając ruszyłam do boju! Oczywiście musi być sezonowo, więc w roli głównej figa i gruszka. Połączenie trzech rodzajów sera i owoców tworzy połączenie idealne! Ten smak może Was zaskoczyć, ale bardzo pozytywnie – spróbujcie koniecznie!

Przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 15 minut, a konsumpcja koło 10 hihi 😉

Pinsa na słodko z serami i owacami

  • 1 gotowy spód pinsy

Dodatki:

  • 1 kuleczka sera burrata
  • 2 łyżki serka mascarpone z dodatkiem cytryny i limonki (jeśli nie znajdziecie gotowego to wystarczy dodać po łyżce stołowej każdego cytrusa i wymieszać z serkiem)
  • 1 gruszka
  • 2-3 figi
  • garść małych winogron bezpestkowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki stołowe prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki stołowe sera koziego typu peccorino (jeśli nie macie możecie dać inny kozi lub po prostu ser typu parmezan)

Przygotowanie:

  1. Spód pinsy podpiecz w piekarniku na rumiano według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj dodatki: gruszkę i figę pokrój w plasterki, na patelni upraż pestki dyni.
  3. Na podpieczony spód rozsmaruj cytrusowe mascarpone, porozrywaj burratę i rozłóż nieregularnie po całym spodzie. Układaj na przemian plasterki figi i gruszki. Posyp wszystko pokrojonym winogrono, pestkami dyni i zetrzyj ser.
  4. Podawaj od razu!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *