Ostatnia pinsa na zielono tak zasmakowała moim najbliższym, że postanowiłam pofantazjować z tym puszystym spodem. Zostało mi rzucone wyzwanie przygotowania pinsy na słodko, więc długo nie czekając ruszyłam do boju! Oczywiście musi być sezonowo, więc w roli głównej figa i gruszka. Połączenie trzech rodzajów sera i owoców tworzy połączenie idealne! Ten smak może Was zaskoczyć, ale bardzo pozytywnie – spróbujcie koniecznie!
Przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 15 minut, a konsumpcja koło 10 hihi 😉
Pinsa na słodko z serami i owacami
- 1 gotowy spód pinsy
Dodatki:
- 1 kuleczka sera burrata
- 2 łyżki serka mascarpone z dodatkiem cytryny i limonki (jeśli nie znajdziecie gotowego to wystarczy dodać po łyżce stołowej każdego cytrusa i wymieszać z serkiem)
- 1 gruszka
- 2-3 figi
- garść małych winogron bezpestkowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki stołowe prażonych pestek dyni
- 2 łyżki stołowe sera koziego typu peccorino (jeśli nie macie możecie dać inny kozi lub po prostu ser typu parmezan)
Przygotowanie:
- Spód pinsy podpiecz w piekarniku na rumiano według instrukcji na opakowaniu.
- Przygotuj dodatki: gruszkę i figę pokrój w plasterki, na patelni upraż pestki dyni.
- Na podpieczony spód rozsmaruj cytrusowe mascarpone, porozrywaj burratę i rozłóż nieregularnie po całym spodzie. Układaj na przemian plasterki figi i gruszki. Posyp wszystko pokrojonym winogrono, pestkami dyni i zetrzyj ser.
- Podawaj od razu!
Smacznego!