Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak wiele! Pasta jest słodko-pikantna i przepięknie prezentuje się na talerzu, nieprawdaż? 😉 Upieczcie warzywa, zmiksujcie je i doprawcie do smaku -na zdrowie!
Składniki:
- 1 cała dynia Hokkaido
- 1 papryka czerwona
- 1 bakłażan
Do przyprawienia warzyw do pieczenia:
- olej rzepakowy
- mieszanka ulubionych ziół suszonych (mogą być prowansalskie)
Do przyprawienia pasty:
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonych ziół
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 1 łyżka miodu
- szczypta mielonego chilli
- łyżeczka sosu sojowego
DO DZIEŁA!
-
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
-
- Warzywa płuczemy i osuszamy.
-
- Z dyni wycinamy gniazdo nasienne, po czym kroimy wraz ze skórką w większ kostkę.
-
- Z papryki usuwamy ogonek i gniazdo nasienne. Kroimy na cztery.
-
- Z bakłażana odcinamy ogonek, przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na trzy częsci wszerz.
-
- Na dużej balsze układamy arkusz papieru do pieczenia, układamy warzywa – bakłażana i paprykę skórką do góry. Obtaczamy obficie olejem rzepakowym, posypujemy mieszanką suszonych ziół (ja mam taką z młynkiem).
-
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piecemy, aż warzywa zmiękną i staną się lekko rumiane (około 15-20 minut – musicie obserwować, każdy ma inny piekarnik ;).
-
- Ostudzoną papryke i bakłażana obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera stojącego (jeśli nie mamy przezucamy do dużego garnka, bądź miski i blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę).
-
- Dolewamy dwie łyżki oleju rzepakowego, doprawiamy ziołami, pieprzem, solą i odrobiną miodu.
- Nasza pasta gotowa! Teraz możecie przełożyć ją do słoiczków i zapasteryzować, bądź schować do lodówki i zużyć w przeciągu tygodnia.
SMACZNEGO! 🙂