SajkoBrownie – mocno czekoladowe!

Nad idealnym brownie praca trwała bardzo długo. Testowałam różne przepisy, aż w końcu ułożyłam swój idealny, podobno – tak mawiają moi najbliżsi 🙂 Wierzę im na słowo i dzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem.

Niech moc czekoladowa będzie z Wami! 🙂

SajkoBrownie – mocno czekoladowe!

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 64 %
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jaja rozmiar L
  • 240 g cukru drobnego do wypieków

Dodatkowo: masło do wysmarowania blaszki, prawdziwe kakao do posypania blaszki

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C (termoobieg).
  2. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Zdejmujemy z kuchenki, studzimy.
  3. Jaja ucieramy z cukrem na kogiel-mogiel. Dodajemy ostudzoną masę z masła i czekolady.
  4. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i tylko łączymy rózgą, żeby nie było grudek.
  5. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy obficie kakao. Ten trik sprzedał mi kiedyś na studiach pewien cukiernik – rewelacja, bo ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe!
  6. Przelewamy masę do blaszki. Pamiętajmy, by blaszka była mała (najlepiej kwadratowa, specjalna do brownie).
  7. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut na środkowej przegrodzie piekarnika. Jeśli użyjecie małej tortownicy np. o średnicy 16-18cm automatycznie musicie wydłużyć czas pieczenia, bo ciasto stanie się wyższe (ja wtedy wydłużam czas pieczenia o 12-15 minut).
  8. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i trzymamy jeszcze około 10 minut przy otwartych drzwiczkach.

Gotowe! Możemy podać na samo, z kawałkami czekolady, świeżymi owocami, bądź moim ukochanym solonym karmelem – tutaj przepis (klik)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *