Choć za oknem jeszcze szaro i ponuro, wielkimi krokami zbliża się wiosna. Warto zatem zadbać o odpowiednią dietę, by czuć się lekko i zdrowo. Dziś przygotowałam bardzo prostą sałatkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin i dostarczy Wam mnóstwo energii. Lekko słony tuńczyk, aromatyczne suszone pomidory i słodka gruszka stworzyły kompozycję idealną, którą można się rozkoszować!
Sałatka z tuńczykiem, gruszką, suszonymi pomidorami i olejem lnianym
Składniki:
- opakowanie ulubionego gotowego miksu sałat, bądź zrobionego samemu z różnych rodzajów sałat
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy (wystarczy z jednego słoiczka o pojemności około 300ml)
- 2 świeże, dojrzałe gruszki
- garść prażonych ziaren słonecznika
- olej lniany tłoczony na zimno
- ulubione suszone zioła do doprawienia
Przygotowanie:
- Miks sałat opłukać, osuszyć, przełożyć do dużej miski.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Pomidory suszone pokroić w paski, bądź grubszą kostkę.
- Gruszki umyć, obrać ze skóry, pokroić na cztery wzdłuż, a następnie w plastry o grubości około 1-1,5cm.
- Łuskane ziarna słonecznika podprażyć na rumiano na suchej patelni.
- Wszystko dokładnie wymieszać w misce.
- Doprawić suszonymi ziołami i polać obficie olejem lnianym, bądź innym ulubionym olejem tłoczonym na zimno (np. z czarnuszki, rydzowym).