Sezon grillowy w pełni! Razem z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca przygotowałam dla Was trzy szybkie, proste, lekkie i zdrowe propozycje na dania, które przygotujesz w kilka chwil i na pewno zachwycisz najbliższych!
Smacznego 🙂
Trzy lekkie i szybkie przepisy na potrawy z grilla
- Krupniok z cebulką
– 4 pętka krupnioku z cebulką ZM Warmia
– 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
– świeże gałązki tymianku
– olej rzepakowy
Z folii aluminiowej zrobić małą tackę, w której następnie ułożyć cztery krupnioki. Na wierzchu posypać cebulą pokrojoną w piórka , dodać świeży tymianek. Przed grillowaniem polać delikatnie olejem. Grillować, aż krupniok będzie ciepły w środku i skórka przypieczona, delikatnie popękana.
- Kiszka ziemniaczana
– 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Warmia
– 2 białe cebule pokrojone w piórka
– 250 g małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki
– gałązki świeżego oregano
Na dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć całe opakowanie kiszki ziemniaczanej, połączonej pętkami, zwiniętymi w ślimaka.
Tak przygotowaną kiszkę posypać obficie cebulą białą cebulą pokrojoną w piórka oraz pieczarkami. Dodać listki świeżego oregano. Przed grillowaniem skropić olejem i przykryć folią, żeby kiszka parowała się na grillu.
- Szaszłyki z kiełbasą i warzywami
8 szaszłyków
– 2 pętka kiełbasy śląskiej lub kiełbasy z serem ZM Warmia
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 mała cukinia
– długie patyczki do szaszłyków
Kiełbasę pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w plasterki podobnej wielkości, co kiełbasa. Papryki umyj, osusz, możesz usunąć skórkę. Na patyczek naprzemiennie nakładaj kiełbaskę, cukinię i kolorowe papryki. Grilluj, szaszłyki aż będą rumiane!