Trzy ekspresowe przepisy na lekkie dania z grilla

Sezon grillowy w pełni! Razem z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca przygotowałam dla Was trzy szybkie, proste, lekkie i zdrowe propozycje na dania, które przygotujesz w kilka chwil i na pewno zachwycisz najbliższych!

Smacznego 🙂

Trzy lekkie i szybkie przepisy na potrawy z grilla

  1. Krupniok z cebulką

– 4 pętka krupnioku z cebulką ZM Warmia

– 2 czerwone cebule pokrojone w piórka

– świeże gałązki tymianku

– olej rzepakowy

Z folii aluminiowej zrobić małą tackę, w której następnie ułożyć cztery krupnioki. Na wierzchu posypać cebulą pokrojoną w piórka , dodać świeży tymianek. Przed grillowaniem polać delikatnie olejem. Grillować, aż krupniok będzie ciepły w środku i skórka przypieczona, delikatnie popękana.

  • Kiszka ziemniaczana

– 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Warmia

– 2 białe cebule pokrojone w piórka

– 250 g małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki

– gałązki świeżego oregano

Na dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć całe opakowanie kiszki ziemniaczanej, połączonej pętkami, zwiniętymi w ślimaka.

Tak przygotowaną kiszkę posypać obficie cebulą białą cebulą pokrojoną w piórka oraz pieczarkami. Dodać listki świeżego oregano. Przed grillowaniem skropić olejem i przykryć folią, żeby kiszka parowała się na grillu.

  • Szaszłyki z kiełbasą i warzywami

8 szaszłyków

– 2 pętka kiełbasy śląskiej lub kiełbasy z serem ZM Warmia

– 1 czerwona papryka

– 1 zielona papryka

– 1 żółta papryka

– 1 mała cukinia

– długie patyczki do szaszłyków

Kiełbasę pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w plasterki podobnej wielkości, co kiełbasa. Papryki umyj, osusz, możesz usunąć skórkę. Na patyczek naprzemiennie nakładaj kiełbaskę, cukinię i kolorowe papryki. Grilluj, szaszłyki aż będą rumiane!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *