Wątróbka drobiowa z jabłkiem i malinami
– 500g wątróbki drobiowej
– 2 cebule
– 4 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta)
– słoiczek malin
– 200g ryżu 3 kolory
– 100 ml octu balsamicznego
– 100 ml czerwonego wina wytrawnego
– świeżo mielony pieprz
– sól
– łyżka cząbru suszonego
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę osuszamy i obtaczamy delikatnie w mące.
Cebulkę kroimy w kosteczkę, po czym przesmażamy na masełku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Dorzucamy do zeszklonej cebulki, podsmażamy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy do niego wątróbkę. Obsmażamy z obu stron przez około 3-4 minuty – nie dłużej, inaczej nasza wątróbka będzie twarda i niesmaczna. Do wątróbki dodajemy ocet, wino i przyprawy, po czym wrzucamy wcześniej usmażone jabłuszka z cebulką. Razem chwilę dusimy pod przykryciem, po czym podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie z 3 kolorowym ryżem. Całość polewamy delikatnie malinami, które wcześniej podgrzewamy w rondelku – gotowe! 🙂