Sałatka z gruszką, winogronem i wędzoną cukinią z sosem mango-chili

Sałatka z wędzonymi warzywami

Nadszedł czas na kolejną propozycję z wędzonych warzyw. Tym razem cukinia. Ta sałatka na pewno będzie smakować też świetnie z cukinią pieczoną, czy nawet na surowo. Więc nie obawiajcie się, jeśli nie macie w zapasie wędzonych warzyw.

O wędzonych warzywach pisałam Wam wcześniej tutaj: http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/warminskie-specjaly-opowiesc-o-wedzonkach-ktorych-powinien-sprobowac-kazdy/

Dziś wariacja z cukinią, która okazał się nieco gorzka, więc dobrałam do niej słodkie dodatki i sos, co sprawiło, że smak doskonale się uzupełnił i wszystko świetnie zagrało.

To jak, spróbujecie? 🙂 Zapraszam – już prościej się nie dało!

Sałatka z winogronem, gruszką i wędzoną cukinią

Składniki:

  • 1 połówka średniej wielkości cukinii
  • 1/2 gruszki
  • 6-8 owoców winogrona
  • łyżka stołowa nasion czarnuszki
  • świeża mięta

Dresing:

  • 2 łyżka pulpy z mango
  • 1/4 mielonego chili
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Warzywa na sałatkę pokroić. Posypać czarnuszką. Polać dresingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.