Słodka pinsa z serami i owocami

Ostatnia pinsa na zielono tak zasmakowała moim najbliższym, że postanowiłam pofantazjować z tym puszystym spodem. Zostało mi rzucone wyzwanie przygotowania pinsy na słodko, więc długo nie czekając ruszyłam do boju! Oczywiście musi być sezonowo, więc w roli głównej figa i gruszka. Połączenie trzech rodzajów sera i owoców tworzy połączenie idealne! Ten smak może Was zaskoczyć,

Pinsa z zielonym pesto, burratą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

Pewnie i u Was w najlepsze trwa fascynacja pinsą. Przyznam, że odkąd pojawiła się w sklepach często korzystam z niej jako alternatywy na imprezową przekąskę czy ekspresową kolację. Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją, gdzie spód od pinsy podgrzewacie 5 minut w piekarniku, a potem szybciutko układacie na niej dodatki, po czym ekspresowo pochłaniacie. Obiecuję,

Krucha tarta z kremem waniliowym i sezonowymi owocami

Sierpień zasypuje nas wspaniałymi owocami, nieprzyzwoicie wręcz byłoby nie użyć ich do sezonowych, słodkich wypieków. Jednym z tych ciast, które uwielbiam są tarty. Wystarczy tylko zrobić krem i dodać owoce, aby w kilka chwil uzyskać deser grzechu wart. Ta tarta jest zdecydowanie grzechu warta – odtwórzcie, póki sezon na najlepsze owoce jagodowe trwa! Krucha tarta

Wielkanocna babka cynamonowo-pomarańczowa

Za tydzień kolejne już święta Wielkanocne. W każdym domu zrobi się tłoczno, a po porannej mszy zasiądziemy do uroczystego śniadania. Po czasie Wielkiego Postu nadejdzie tez pora na słodkie pałaszowanie! W te święta na pewno nie może zabraknąć Wielkanocnej Baby, która nie tylko zasmakuje wszystkim, ale stanie się również piękną ozdobą świątecznego stołu! Zapraszam Was

Sałatka z figami i serem Bursztyn

  Początek astronomicznej jesieni zabrał wszystkie piękne kolory za oknem! Od rana deszcz, wiatr i temperatura dużo niższa niż ta, do której ostatnio przywykliśmy. Skłoniło mnie to, by przygotować sałatkę, która swymi barwami przywróci uśmiech.

Słodko – makowo i bakaliowo :)

Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa. Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest