Za tydzień Wielkanoc! Dzisiaj zatem ostatni dzień, by nastawić zakwas na żurek wielkanocny Łapcie mój sprawdzony przepis! ZAKWAS NA ŻUREK 500 ml przegotowanej, ostudzonej wody 6 czubatych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 (może być też typ 1850) 6 obranych ząbków czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Dodatkowo: wyparzony słoik litrowy gaza jałowa
Wielkanoc
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad
Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca. Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości
Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami
Składniki na kruchy spód zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) na rumiano (około 25-30 minut). Wystudzony spód posmaruj obficie kajmakiem, a następnie posyp płatkami migdałów, prażonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi pistacjami, pokruszonymi bezikami. Ułóż owoce
Wielkanocny mazurek cytrynowy
Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z mazurkiem. Słodkim, maślanym, aromatycznym, kruchym niczym herbatniki. Prym wiodą mazurki kajmakowe z bakaliami, ale w tym roku postanowiłam wypróbować mazurka z kremem cytrynowym. Dlaczego? Bo lubię przełamywać słodycz kwaśnym smakiem. To idealne połączenie, które ubóstwiam. Częstujcie się zatem i podzielcie się swoimi pomysłami na mazurka w komentarzach. Chętnie
Kruche mini tarty z kremem z owoców leśnych i świeżymi owocami
Uwielbiam kruche ciasto. Można przygotować je w wersji na słodko i na słono. Na słodko najczęściej służy jako spód do szarlotki czy moich ulubionych tart. Na słono można przygotować je ze szpinakiem, z warzywami, z sosem pomidorowym czy ze świeżymi ziołami i serami. “Kętrzyński” stworzył rewelacyjną mieszankę do wypieku kruchego ciasta na słodko, która w
Lukrowane mini babki mocno cytrynowe z kurkumą
Wkrótce Wielkanoc! W moim domu na środku wielkanocnego stołu zawsze stoi babka. Pięknie udekorowana, niemalże mistrzyni ceremonii. Nigdy nie żałuję lukru i bakalii. Ale w tym roku pomyślałam, że warto przełamać schematy i upiec mini babki! Dzięki temu uniknę krojenia, każdy poczuje się wyjątkowo, bo będzie miał swoją jedną, malutką, unikatową babeczkę. Z reguły jest
Blok czekoladowy z herbatnikami
Blok czekoladowy to ulubione ciacho mojego męża. Ten ze zdjęcia to również jego dzieło! Specjalnie dla Was podzielił się ze mną swoim przepisem. Ależ słodko i krucho, uwielbiamy, prawda? 😉 Blok czekoladowy z herbatnikami 220 g masła o zawartości tłuszczu 82 % 500 g mleka w proszku 120 ml wody 1 szklanka cukru trzcinowego 6-8
Babka Wielkanocna z kurkumą i cytryną – wilgotna i delikatna
W tym roku postanowiłam, że upiekę na Wielkanoc babkę. Moja mama uwielbia babki Wielkanocne i chciałam najbardziej zrobić ją dla niej. Moje babki zazwyczaj kończyły się porażką, gdyż wychodził z nich jeden wielki zakalec. Długo szukałam, szperałam – w książkach, w internecie, aż natknęłam się na przepis na blogu http://smakmojegodomu.blox.pl. Przeczytałam, że babka z przepisu
Wielkanocna babka cynamonowo-pomarańczowa
Za tydzień kolejne już święta Wielkanocne. W każdym domu zrobi się tłoczno, a po porannej mszy zasiądziemy do uroczystego śniadania. Po czasie Wielkiego Postu nadejdzie tez pora na słodkie pałaszowanie! W te święta na pewno nie może zabraknąć Wielkanocnej Baby, która nie tylko zasmakuje wszystkim, ale stanie się również piękną ozdobą świątecznego stołu! Zapraszam Was
Wielkanocna sałatka warstwowa – prosta i smaczna!
Prosta i smaczna. Tak mogę napisać o tej sałatce. Lubię ją za jej prostotę i dobry smak. Sprawdza się zawsze, nie tylko na Wielkanocnym stole. Na zdrowie! Wielkanocna sałatka warstwowa Składniki na 4 porcje: 4 jaja 2 buraki 4 ogórki konserwowe 1 jabłuszko kwaśne (np. Szara Reneta) Dodatkowo: majonez, musztarda, francuska, pieprz, sól, ocet balsamiczny
Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami “Sokołów – dla zdrowia seniora”
Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”. Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną,
Zielona baba wielkanocna
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym
Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość…
Żurek na domowym zakwasie
Do przygotowania swojego pierwszego w życiu zakwasu zabierałam się dosyć długo. Metodą prób i błędów doszłam jednak do wymarzonego celu i zrobiłam taki zakwas, który spełnił moje oczekiwania 😉 Idealnie kwaśny i intensywnie pachnący. Nie ukrywam, że sekret tkwi w dobrze dobranej mące i odpowiednich warunkach przechowywania. Ważne, żeby cały czas nasz zakwas pracował –