Lubię piątkowe wieczory. Świadomość tego, że zaczął się weekend i przynajmniej w sobotę pośpię nieco dłużej niż mam to w zwyczaju. Dziś poczułam pierwsze podrygi jesiennej aury. Zimny wiatr, spadające na nos krople deszczu, a pod nogami mnóstwo kolorowych liści klejących się nie tylko między sobą, ale również do mnie. Wszystko to jak zwykle wprowadza w nieco nostalgiczny nastrój. Pomyślałam, że jakoś muszę sobie rozweselić ten dzień i szarość ozdobić kolorami. Spojrzałam na to, co akurat leżało na blacie kuchennym i postanowiłam, że zrobię sałatkę. Piękną, kolorową, zdrową i smaczną!
No cóż, chyba mi się udało!
Sałatka z awokado na liściach szpinaku
Składniki
spora garść świeżego szpinaku
owoc awokado
kulka mozzarelli
pomidor
granat
prażone ziarna słonecznika
Pesto pietruszkowe:
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz, sól
ocet winny
szczypta chili
Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata i ziarnami prażonego słonecznika, po czym skropić po wierzchu oliwą.
SMACZNEGO! 🙂