Kto powiedział, że śniadanie musi być nudne? 😉
Zapraszam na jabłka zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami zbóż
To Wam będzie potrzebne:
– 8 jabłek (u mnie odmiana Piros – uwielbiam letnie jabłka! 🙂
– pół szklanki malin
– 2 łyżki jagód Goji
– łyżka siemienia lnianego
– łyżka sezamu
– łyżka miodu
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki kardamonu
– 5 czubatych łyżek płatków owsianych górskich
– 4 białka jaj
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy białko jaj, cynamon, kardamon i mieszamy łyżką.
Do jabłek dodajemy maliny, sparzone wrzątkiem jagody Goji i ziarna. Mieszamy wszystko, doprawiamy miodem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 35 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zajadamy ze szklanką kefiru – smacznego!
… a tu dla tych, którzy chcą podać komuś bliskiemu piękne śniadanie nie tylko do łóżka 😉
mniam
wygląda przepysznie
witam,
czy mozna zrobic bez białek?
Witam, oczywiście, że można! Proponuję dodać więcej miodu, żeby wszystko dobrze się połączyło. Bez białek będzie bardziej chrupiące za sprawą skarmelizowanego miodu 😉