Poniedziałek ruszamy zdrowo i z mnóstwem energii. Zapraszam was na tygodniowy cykl śniadań z owsianką w tle!
Owsiankę uwielbiam!
Do jedzenia płatków owsianych górskich zalanych wodą, z mnóstwem dodatków, zaraził mnie mój tata, który odkąd tylko pamiętam tak właśnie zaczyna swój dzień. Chcąc i Was zachęcić do spożywania owsianki przygotowałam zestaw na 7 dni. Co dzień, przekaże Wam mój nowy, zdrowy pomysł na kolorową miseczkę zdrowia. A na przyszły tydzień na pewno wymyślę nową akcję, gdzie przez tydzień będę Was zachęcać do kolejnych zdrowych śniadań, z równie inspirującym i pożywnym głównym składnikiem w tle! 🙂
Owsianka z wieloma zbożami i truskawkami
Receptura na jedną porcję:
– 2 czubate łyżki płatków owsianych górskich
– 2 czubate łyżki mieszanki Lekkich zbóż (preparowanych: gryka, kasza jaglana, ziarno orkiszu, ryżu brązowego, amarantus, suszone jabłko, liofilizowane maliny i jeżyny). Ostatnio w sklepie znalazłam mnóstwo nowości związanych z żywnością naturalną. Wśród nich produkty śniadaniowe o nazwie Lekkie Zboża (firmy Radix-Bis). To nie jest żadna reklama ;), ale polecam Wam, bo za niecałe 3 złote mamy taki fajny miks ciężko dostępnych produktów zbożowych.
– 4 sztuki świeżych lub mrożonych truskawek
– pół łyżeczki siemienia lnianego
– szczypta cynamonu
– woda
– 1/4 szklanki mleka 2% tłuszczu
Do dzieła!
Płatki zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy cynamon i siemię lniane. Na koniec dolewamy mleko, chwilę razem gotujemy. Kiedy owsianka już będzie się kleić, dorzucamy pokrojone w kosteczkę truskawki i podajemy w miseczce na stół. Prawda, że prosto? A jak zdrowo! 😉
SMACZNEGO!