Uwielbiam owsiankę!
Uwielbiam zacząć od niej dzień. Już od pierwszej zjedzonej łyżki czuję, jak mój organizm o poranku budzi się do życia. Porządnie rozgrzewa, syci na długo, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Niemal każdy owsiankę robi na mleku, czy to zwierzęcym, czy też roślinnym. Są i tacy jak ja, którzy uwielbiają jeść ją na wodzie. Ale moja ostatnia wariacja okazała się strzałem w dziesiątkę! Owsianka ugotowana na soku pomarańczowym. Idealna! I tak oto z kilku wspaniale ze sobą współgrających składników stworzyłam prawdziwą bombę witaminową owocowo-zbożową! Spróbujcie sami, bo naprawdę warto 🙂
Owsianka na soku pomarańczowym
Receptura na jedną pożywną porcję owsianki:
– szkalnka pasteryzowanego 100% soku z pomarańczy
– 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich
– łyżka jagód Goji
– 2 suszone śliwki
– pół jabłka ze skórką
– po pół łyżeczki: ziaren sezamu, pestek dyni, ziaren siemienia lnianego
dodatkowo: karob w płynie, sok z cytryny, świeża mięta
1. Pół jabłuszka kroimy w nieregularną kostkę ok. 0,5 cm. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Suszoną śliwkę kroimy w kosteczkę.
2. Do małego garnuszka wrzucamy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego, jagody Goji, suszoną śliwkę. Polewamy łyżeczką płynnego karobu. Chwilę prażymy, maksymalnie 30 sekund, po czym wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy jabłko.
Gotujemy 3 minuty, po czym podajemy na miseczce z kawałkiem świeżego jabłka i posiekaną miętą.