Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa!
Kasza kuskus z bobem, serem feta i szczypiorkiem
Składniki:
- 400 g bobu
- 200 g kaszy kuskus
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
- 8-10 czarnych oliwek z zalewy
- 1/2 awokado
- 2 duże garści posiekanego świeżego, drobnego szczypiorku
- 5 listków świeżej mięty
- świeża limonka
- + woda do zalania kaszy kuskus
Dresing:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bób ugotować w wodzie. Na 400 g spokojnie wystarczy szklanka wody i szczypta soli. Gotować 12 minut od czasu zagotowania wody. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupinek.
2. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, żeby woda była ponad kaszą ok. 1,5 cm. Po 3 minutach kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przelać przez sit od drobnych oczkach zimną wodą i osuszyć. Wymieszać.
3. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę. Polać sokiem z 1/2 limonki.
4. Szczypiorek i miętę drobno posiekać.
5. Ser feta pokroić w kostkę.
6. Oliwki pokroić wszerz w paseczki.
7. Składniki dresingu dokładnie razem połączyć.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać sok z 1/2 limonki i dressing. Dokładnie wymieszać.
I tak oto powstała idealna sałatka do pracy, na grilla i na obiad.
SMACZNEGO!