Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy makaron!
Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 200g makaronu penne (najlepiej z pszenicy durum)
- 200 g mrożonych krewetek
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 słoiczka zalewy z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1 mała cebulka czerwona
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie w czasie określonym przez producenta na opakowaniu.
- Mrożone krewetki wkładamy do miseczki, po czym dolewamy odrobinę zimnej wody i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy, po czym nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki dokładnie płuczemy i osuszamy.
- Łososia wędzonego kroimy w kostkę.
- Pomidory suszone kroimy w paseczki lub kosteczkę.
- Przygotowujemy marynatę: cebulkę i czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, świeżo siekaną kolendrę. Marynatą zalewamy krewetki i łososia.
- Rozgrzewamy patelnię, po czym wrzucamy krewetki i łososia. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2-3 minuty z każdej strony). Dodajemy suszone pomidory, wlewamy resztę marynaty, w której marynowaliśmy krewetki i łososia.
- Dodajemy ugotowany makaron. Smażymy chwilę razem, dolewamy 1/2 zalewy ze słoiczka po suszonych pomidorach – jest ona już dodatkowo doprawiona ziołami i czuć smak suszonych pomidorów.
- Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną kolendrą.
SMACZNEGO! : )