Naszło mnie na zapiekanki! Bardzo lubię chrupiące ciabatty zapiekane z ulubionym, prostym farszem. Idealnie nadają się na ciepłe śniadanie, bądź szybki, ale jakże sycący obiad. Przygotowanie jest naprawdę proste – zachęcam Was do przygotowania ich z kimś bliskim. Jest to świetna forma spędzenia wolnego czasu, a także późniejszego wspólnego delektowania się smakiem i nasłuchiwaniem, jak przyjemnie chrupie każdy kolejny kęs 😉
Zapiekane ciabatty z farszem i sosem pomidorowym
Składniki:
- 3 ciabatty pszenne
- 400 g tartego sera mozarella (czytajcie etykiety – czy na pewno w składzie jest sam ser – często jest w nim wiele niepotrzebnych dodatków i konserwantów!)
Na farsz:
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 duża cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 czubata łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- sól, pieprz, cukier
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki ketchupu pomidorowego pikantnego
Dodatkowo:
- Pętko ulubionej kiełbasy
- 5 ogórków konserwowych
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
- Na blaszce na papierze do pieczenia układamy przekrojone na pół ciabatty.
- Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oleju rzepakowym. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół, po czym w grubsze plastry. Smażymy partiami na rumiano (bardzo mocny ogień, żeby pieczarki się zarumieniły, a woda całkowicie odparowała – pieczarki będą wtedy chrupiące). Ja smażyłam na trzy razy. Usmażoną cebulkę i pieczarki łączymy razem na patelni, doprawiamy pieprzem i solą, chwilę razem podsmażamy.
- Przygotowujemy sos: do małego rondelka wlewamy passatę, wodę, ketchup, doprawiamy ziołami, chilli, papryką, pieprzem, solą i cukrem do smaku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji, by sos ładnie dało rozsmarować się na ciabattach.
- Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.
- Kiełbaskę kroimy w plasterki – możemy podsmażyć z obu stron na rumiano.
- Do nagrzanego do 200 stopni C wkładamy ciabatty i chwilę podpiekamy, aż lekko się zrumienią i zrobią się chrupiące.
- Wyciągamy ciabatty, po czym smarujemy je sosem pomidorowym, posypujemy odrobina sera, układamy farsz, ogórek, kiełbaskę, a na koniec posypujemy obficie serem. Zapiekamy tak długo, aż ser się zrumieni – około 6-10 minut w zależności od piekarnika.
- Gotowe ciabatty posypujemy świeżo siekaną kolendrą. Możecie oczywiście zjeść je z musztardą, ketchupem, bądź lubionym sosem. SMACZNEGO! 🙂