Na mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co – wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie 😉
2 łyżki masła
suszone pomidory z zalewy – 10 sztuk
garść świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
avocado
duże cebula
200g ryżu do risotto Arborio
Na 2 porcje:
100ml białego wina
ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda)
pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa
tymianek, rozmaryn
pieprz cayenne
tak pysznie wygląda to jedzonko, że chyba się na obiad wproszę! 🙂
A poważnie mówiąc, zainspirowałaś mnie do samodzielnego gotowania. Jeszcze nie tak wyszukanych dań, ale od czegoś trzeba zacząć. 😉
Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że kiedyś wymienimy się jakimiś ciekawymi przepisami! Pozdrawiam 🙂