Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa 🙂
Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka
– 1kg schabu wieprzowego
– garść suszonych moreli
– zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory)
– świeżo mielony pieprz, sól
– łyżka sosu sojowego
– łyżka sosu worcester
– łyżka oleju
– łyżka masła
Na puree:
– 5 buraków
– 1 mandarynka
dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka
Schab przecinamy na środku i wydrążamy w nim otwór tak, aby nie przebić drugiej strony. Do środka wkładamy suszone morele na przemian z masełkiem.Owijamy grubą nicią, żeby wszystko dobrze się trzymało,a dodatkowo ładnie wyglądało 🙂
Nacieramy sosami i przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów.
Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.
Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy. Wyciskamy sok z jednej mandarynki i chwilę podgrzewamy.
Na talerzu układamy kawałek schabu, puree i chrzan. Posypujemy czarnuszką i ozdabiamy rukolą – smacznego 🙂