Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy…
Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami
Składniki:
Na spód:
100g masła
200g kruchych ciasteczek
Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.
Na masę serową:
2 kg twarogu sernikowego mielonego
14 jaj
2 szklanka cukru pudru
2 łyżka kaszy manny
2 łyżka mąki ziemniaczanej
2 laski wanilii
mała paczka rodzynek
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek wanilii wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C.
Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.