Pragnę podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą ostatnio miałam przyjemność jeść u moich przyjaciół. Troszkę ją zmodyfikowałam po swojemu, ale wierzcie mi – na letnie spotkanie z przyjaciółmi będzie idealna! Na zdrowie 😉
Sałatka w stylu włoskim
Składniki:
- 400 g makaronu typu świderki
- opakowanie świeżej rukoli
- 120 g tartego parmezanu
- 1 słoiczek suszonych pomidorów z zalewy (+ oliwa z zalewy)
- 8 plastrów szynki dojrzewającej typu serrano
- 150 g czarnych oliwek
- 1 łyżka stołowa suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżki stołowe octu balsamicznego
- świeża bazylia
DO DZIEŁA!
- Makaron ugotować w wodzie wg instrukcji na opakowaniu ( u mnie al dente 8 minut).
- Rukolę opłukać, przebrać, osuszyć.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, bądź kupić już starty.
- Pomidorki suszone z zalewy pokroić w paseczki.
- Plastry szynki pokroić w paseczki, bądź kostkę.
- Czarne oliwki pokroić na pół.
- Wszystko razem wymieszać w dużej misce. Doprawić ziołami, octem balsamicznym i oliwą z zalewy z pomidorków. Wymieszać.
- Podawać z siekaną świeżą bazylią.
SMACZNEGO! 🙂