Zapachniało wiosną!
Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców – każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach.
Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser koryciński z Korycina, świeżą botwinkę i koszyk truskawek.
Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) – niezawodna – sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty – mniam! Zapraszam i życzę smacznego 🙂
Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim
Kruche ciasto:
– 1 jajo rozmiar L
– 200g mąki pszennej typ 500
– 100g masła 82% tłuszczu
– szczypta soli
Farsz:
– pęczek świeżej botwinki
– 100 g sera korycińskiego z czosnkiem
– ząbek czosnku
– łyżeczka siemienia lnianego
– połówka cytryny
– pieprz, sól
Zalewa do farszu:
– 1 jajo rozmiar L
– 100 ml śmietany 30%
– 50ml mleka 2,0% tłuszczu
– pół ząbka czosnku zmiażdżonego
– świeży koperek posiekany
– sól, pieprz do smaku
Do dzieła!
Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Farsz: Botwinkę myjemy. Liście kroimy w cienkie paski, buraczki obieramy i razem z gałązkami botwinki kroimy w małe kwadraciki, po czym wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Sparzoną botwinkę przecedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.
Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku.
Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut.
SMACZNEGO! 🙂
Przepis nagrodzony – miejsce pierwsze za przystawkę – w ogólnopolskim konkursie Blog ze Znakiem Smaku organizowanym przez Trzy Znaki Smaku
Ależ to musi być smaczne 🙂 Pięknie się prezentuje!
Dziękuję! Zgadza się – było pyszne 😉
Wygląda bajecznie. Napewno spróbuję zrobić farsz. A może nawet ciasto spróbuję sama zrobić. Wygląda pysznie, aż mnie naszła ochota. Szkoda że nie mogę spróbować.
Tarta zniknęła już do ostatniego okruszka! Koniecznie zrób sama ciasto i farsz – to naprawdę proste, a botwinka z serem idealnie ze sobą grają – smacznego!
Bardzo ciekawa, apetyczna propozycja 🙂 Lubię ser koryciński i ciekawa jestem jak smakowałby w połączeniu z botwinką 🙂
Z botwinką smakuje super! Ja też uwielbiam ser koryciński i często kombinuje z nim jakieś smakołyki. Pozdrawiam 🙂
Gratuluję wygranej!!!! Miło będzie Cię poznać w Poznaniu 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia