Kapsaicynoidy zaś to takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych.
Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu. Pobudzają żołądek do szybszej pracy, a co za tym idzie wspomagają trawienie. Sprawiają, że nasza przemiana materii jest dużo lepsza i szybciej spalamy kalorie.
Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce
– jedna pierś z kurczaka
Marynata:
– 2 łyżki oliwy
– ząbek czosnku
– duża łyżka przyprawy Sumak
– sok z połowy cytryny
Kruszonka:
– 1 papryczka chili
– 1 papryczka pepperoncini
– 1 papryczka jalapeno
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki bułki tartej
– pieprz świeżo mielony
Buraczki:
– 6 buraków
-2 łyżki miodu
– łyżka octu winnego
– oliwa
Dodatkowo: musztarda Dijon
Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin.
Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.
Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200 stopniach C.
Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić buraczki. Gdy się lekko podsmażą dodać miód i ocet winny.
Na talerzu zrobić paseczek z musztardy, po czym ułożyć upieczonego fileta, a obok ułożyć buraczki. Smaczny i lekki obiad dla każdego! 🙂