Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami „Sokołów – dla zdrowia seniora”

8Wkrótce Wielkanoc. Ważne, by świąteczne posiłki były odpowiednio zbilansowane, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Stąd właśnie narodził się pomysł na dzisiejszy przepis, który przygotowałam w ramach akcji „Sokołów – dla zdrowia seniora”.

Biała kiełbasa najczęściej wykorzystywana jest do żuru, bądź jedzona na samo z tartym chrzanem i chlebem. Wybrałam dla Was białą kiełbaskę wieprzową parzoną, gdyż ma bardzo mała zawartość tłuszczu, niską zawartość sodu i stąd też stanowi wspaniałą alternatywę na danie główne, bądź pożywne śniadanie, szczególnie w diecie seniorów. Seniorzy powinni szczególnie decydować się na potrawy, które są gotowane, bądź pieczone. Spowolniony metabolizm utrudnia trawienie dlatego ważne jest, by wszystkie potrawy były dobrze doprawione – najlepiej ziołami.

Ode mnie dla Was dziś nowa odsłona – Biała Kiełbasa Wieprzowa Sokołów pieczona razem z warzywami, zanurzona w pomidorowym sosie. Takie połączenie składników to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystko doprawione ziołami i obsypane świeżo siekana pietruszką. Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także wyjątkowo smakuje! Na zdrowie! 🙂

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym z warzywami

Składniki na 4 porcje:

500 g białej kiełbasy wieprzowej Sokołów

1 l passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki (krojonych)

1 mała cukinia

4 pieczarki

2 cebule białe

1 czerwona papryka

przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany

1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia warzyw

Koszt 1 porcji: 4 zł. Czas przygotowanie ok. 40 minut.

DO DZIEŁA!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Kiełbaskę białą wieprzową Sokołów nacinamy pod skosem, tworząc krateczkę.

123. Warzywa: cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery”. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy „na cztery” wzdłuż, a później w plastry ok. 1,5 cm. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, a później w paseczki.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę, smażymy ok. 1 minuty. Dorzucamy pokrojoną: cukinię, paprykę i pieczarki. Smażymy wszystko 3 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym, majerankiem, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (1/3 łyżeczki).

55. W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa. Na warzywa układamy kiełbaski. Wszystko zalewamy passatą pomidorową. Delikatnie mieszamy. Po wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną majeranku

6. Pieczemy 25 do 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Gotowe! 🙂

SMACZNEGO – NA ZDROWIE! 🙂

4679Więcej przepisów znajdziecie na stronie:

http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora

sokolow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.