Mięso czerwone – Moje Ulubione!
Wołowina.
Zapraszam 🙂
Wołowina słodko – ostra z warzywami i świeżą bazylią
Porcja dla 3 osób
Warzywa:
– 1 świeża, duża marchewka
– 1 średniej wielkości cukinia
– 1 duża cebula
– 4 pieczarki
– 1 zielona papryka jalapeno z zalewy
– 1 żółta papryka
Mięso:
– 400g antrykotu wołowego bez kości
Marynata:
– 100ml czerwonego wina półwytrawnego
– 2 listki laurowe
– świeżo mielony pieprz
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– łyżeczka sosu sojowego
– świeży rozmaryn gałązka
– 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego
Dodatkowo:
– biały sezam
– sos sojowy
– świeża bazylia
– tajski sos PAD Thai (słodko – kwaśny)
– 1 limonka
1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.
2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę – kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę – w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą “na ząb”. Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.
3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną bazylia i cząstką limonki.
Zdecydowanie moje smaki, na takie obiady zawsze mam ochotę.