Zielona główka kapusty. Młodej, świeżej, wiosennej. Pięknie pachnącej, zwłaszcza podczas gotowania! Najlepsza krótko gotowana, z mięskiem i dużą ilością kopru. Tak, na to czekałam cały rok! A Wy? 😉 Częstujcie się!
Młoda kapusta z koperkiem
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pętko kiełbaski jałowcowej
- 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
- duży pęczek koperku (największy! 🙂
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić z kostkę, kiełbaskę w półplasterki.
2. Kapustkę poszatkować cienko.
3. Koperek posiekać drobno.
4. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucić mięso i kiełbaskę na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć z obu stron, żeby mięso zamknęło pory. Dorzucić kapustę, listka laurowego, ziele angielskie. Dobrze wymieszać. Dolać wodę i dusić ok. 45 minut w zależności od gustu. Kapusta powinna być miękka, ale lekko krucha. Doprawić solą, pieprzem i obficie świeżo siekanym koprem.
5. Podawać z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
SMACZNEGO! 🙂