Cielęcina to bardzo delikatne i chude mięso. Najbardziej lubię przygotowywać z niego gulasze albo dorzucić do zupy. Dzisiaj serwuję Wam banalnie prosty, ale jakże smaczny przepis na gulasz z cielęciny z warzywami i ziołami. Wystarczy ugotować kaszę, bądź ziemniaki i obiad gotowy! 🙂
Prosty i delikatny gulasz z cielęciny z warzywami
- 0,5 kg mięsa z cielęciny w kawałku
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 listki laurowe
- 1 duża marchewka
- 2 cebule czerwone średniej wielkości
- 1 papryka czerwona
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
Do podania: świeża pietruszka i świeża kolendra
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na kawałki dowolnej wielkości, ja kroję w kostkę o boku 4-5 cm. Mięso obtoczyć w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i smażyć z każdej strony na rumiano.
- Kiedy mięso już będzie dobrze przesmażone, zalać je szklanką wody, dodać listki laurowe, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości około 1 godziny. Jeśli wody będzie za mało, tzn. nie będzie przykrywała mięsa, należy trochę jej dolać.
- Po tym czasie dodać marchewkę pokrojoną w krążki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paseczki. Dusić razem jeszcze około 45 minut.
- Po tym czasie wszystko doprawić. Jeśli jest dla Was za łagodne możecie dodać soli i pieprzu według uznania. Dusić jeszcze około 10 minut razem.
- Mięso powinno być bardzo delikatne i kruche. Ja nie zagęszczam już mąką, gdyż na początku dodaję mąkę, która później z rozklejoną cebulą ładnie zagęści sos.
- Wystarczy teraz podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem i ulubioną surówką, najlepiej z kapusty kiszonej i gotowe! Ja zawsze dodaję też świeżą kolendrę i natkę pietruszki – dodatkowa porcja witaminy C 🙂