Bardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na wiele sposobów. Tym razem wybrałam wariant suszone owoce + cynamon + banan. Jest zima, zatem musi być pożywnie, na szybko i zdrowo 🙂 Och, jak chciałabym już wiosnę… 😉
Serek wiejski z rodzynkami, żurawiną, jagodami Goji, cynamonem, bananem i ziarnami
Receptura dla jednej osoby:
– 1 serek wiejski lekki 200 g
– łyżka rodzynek
– łyżka suszonych jagód Goji
– łyżka suszonej żurawiny
– pół banana
– łyżeczka sezamu białego
– pół łyżeczki cynamonu
Serek wiejski przekładamy do miseczki. Suszone owoce, czyli żurawinę, rodzynki i jagody Goji zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Serek posypujemy cynamonem i sezamem. Układamy owoce i pokrojonego banana.
Zajadamy na śniadanko, popijając ulubioną herbatą.
Smacznego!