Torty to dla mnie zawsze temat tabu. Tak, nie będę ukrywać, że w deserach się nie specjalizuję, choć bardzo lubię je robić i jeść. Stworzenie porządnego tortu wymaga precyzji, skupienia, pomysłowości i dużo więcej wolnego czasu, niż obecnie mam go ja. Ten tort powstał jednak z przypadku… Moja mama obchodziła wczoraj imieniny i rzekła mi tak : “Piekę biszkopt – zrobimy z truskawkami i galaretką”. Myślę sobie ok i mówię: “Ale ja chciałam zrobić Ci torcik bezowy. Już nawet upiekłam spody….”
Po pewnym czasie z pieca wyszedł biszkopt, ależ pachniał! Całe wieki nie jadłam domowego tortu na biszkopcie… Pomyślałam sobie, że połączymy siły i zrobimy go w wersji minimalistycznej. Nasz projekt rósł w siłę. Z lasu wróciła tata i przyniósł świeże, pachnące nieziemsko poziomki. I już wiedziałam co z nimi zrobię… 😉 Wspólnymi siłami stworzyłyśmy bardzo smaczny torcik, który z marszu udekorowałam świeżymi owocami i listkami mięty oraz kruszonymi bezikami.
I tak to właśnie jest u mnie z tymi deserami. Jak coś zaplanuję – nie zawsze wychodzi. Ale gdy zadziałam spontanicznie, powstają najpiękniejsze i najlepsze wypieki. Zatem smacznie Was zapraszam po mój przepis 🙂
Śmietanowy tort z poziomkami, truskawkami i borówkami
Składniki na biszkopt (receptura mojej mamy):
- 6 jaj rozmiar M
- 1 szklanka mąki (200 g)
- 1 szklanka cukru (150 g)
- 1 cukier waniliowy (15 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe wody gazowanej
Składniki do nasączenia blatów:
- 3/4 szklanki wody
- 1 czubata łyżeczka dobrej herbaty czarnej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki spirytusu
Składniki na krem budyniowy z owocami:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka pełnotłustego 3,2 %
- 2 łyżki stołowe cukru
- 180 g masła o zawartości 82% tłuszczu
- 9 dojrzałych truskawek, pokrojonych w kostkę
- garść borówek
Składniki na masę na wierzch i do obłożenia tortu:
- 330 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- garść świeżych borówek
- 6 dojrzałych truskawek
- 2 szklanki świeżych poziomek
- listki świeżej mięty
- kilka bezików do pokruszenia
Przygotowanie:
- Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Do miski wrzucamy białka i miksujemy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian łyżkami cukier wymieszany z cukrem waniliowym i po jednym żółtku. Dodajemy wodę gazowaną. Dokładnie ubijamy mikserem, ale nie za długo – wystarczy, że składniki się dobrze ze sobą połączą. Na koniec przyda nam się łopatka silikonowa i łyżka. Łyżką powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, a łopatką silikonową delikatnie mieszamy. Masa musi być gładka, z widocznymi pęcherzykami powietrza.
Przelewamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 25 minut góra dół, później 10 minut termoobieg (do suchego patyczka i boków, które odejdą od blaszki) w 175 stopniach C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy chwilę ciasto (ok. 5-8 minut) przy otwartych drzwiach piernika, po czym wyjmujemy z blaszki na kratkę, żeby ciasto odparowało.
Ostudzonego biszkopta kroimy na pół w poprzek. Nasączamy – herbatę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i spirytus. Studzimy.
Oba blaty obficie nasączamy, po czym przekładamy kremami (poniżej przepisy na kremy). Do środka dajemy krem budyniowy z owocami, a na wierzch krem śmietankowy i owoce ze świeżą mięta i pokruszonymi bezami.
2. Krem budyniowy:
Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budynie. Do gotującego się mleka dodajemy cukier i rozrobione budynie. Energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzone budynie miksujemy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Wrzucamy do masy borówki i pokrojone w kostkę truskawki – mieszamy delikatnie łyżką, żeby owoce ładnie połączyły się z masą.
3. Krem do obłożenia tortu:
W misce ubijamy mikserem śmietankę. Dodajemy cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, dodajemy po łyżce serka mascarpone i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
SMACZNEGO! 🙂