Maj nareszcie przyniósł nam świeże krajowe truskawki! Tak długo czekałam 😉 Oczywiście najbardziej lubię jeść je prosto z łubianki, a jeszcze najbardziej prosto z krzaczka. Wpadł mi do głowy pomysł, by połączyć dwie rzeczy, które najbardziej lubię, czyli truskawki i kaszę jaglaną i tak oto powstało dzisiejsze danie! W połączeniu ze świeżą miętą i prażonymi pestkami dyni, kasza i truskawki smakują rewelacyjnie! Koniecznie wypróbujcie i włączcie już na stałe do Waszego wiosenno-letniego menu 😉
Sałatka z kaszy jaglanej z truskawkami i świeżą miętą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Składniki na 2 porcje:
– 100 g kaszy jaglanej
– 200 g wody
– 500 g świeżych truskawek
– czubata łyżka ziaren słonecznika
– czubata łyżka pestek dyni
– kardamon w proszku
– Olej Rydzowy
– garść świeżej mięty
Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. U mnie 12 minut.
Truskawki opłukać, osuszyć. Oczyścić z szypułek, pokroić na pół.
Miętę posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rydzowego, na rozgrzany wrzucić pestki dyni i ziarna słonecznika, posypać kardamonem. Do uprażonych ziaren wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, chwilę razem podsmażyć.
Tak przygotowaną kaszę wymieszać z miętą i truskawkami.
SMACZNEGO! 🙂