Sałatka z kaszy jaglanej z truskawkami i świeżą miętą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika

a

Maj nareszcie przyniósł nam świeże krajowe truskawki! Tak długo czekałam 😉 Oczywiście najbardziej lubię jeść je prosto z łubianki, a jeszcze najbardziej prosto z krzaczka. Wpadł mi do głowy pomysł, by połączyć dwie rzeczy, które najbardziej lubię, czyli truskawki i kaszę jaglaną i tak oto powstało dzisiejsze danie! W połączeniu ze świeżą miętą i prażonymi pestkami dyni, kasza i truskawki smakują rewelacyjnie! Koniecznie wypróbujcie i włączcie już na stałe do Waszego wiosenno-letniego menu 😉 

Sałatka z kaszy jaglanej z truskawkami i świeżą miętą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Składniki na 2 porcje:

– 100 g kaszy jaglanej

– 200 g wody

– 500 g świeżych truskawek

– czubata łyżka ziaren słonecznika

– czubata łyżka pestek dyni

– kardamon w proszku

– Olej Rydzowy

– garść świeżej mięty

Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. U mnie 12 minut.

Truskawki opłukać, osuszyć. Oczyścić z szypułek, pokroić na pół.

Miętę posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rydzowego, na rozgrzany wrzucić pestki dyni i ziarna słonecznika, posypać kardamonem. Do uprażonych ziaren wrzucić ugotowaną kaszę jaglaną, chwilę razem podsmażyć.

Tak przygotowaną kaszę wymieszać z miętą i truskawkami.

SMACZNEGO! 🙂

b

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *