Kojarzycie słynny „blok czekoladowy”? Na pewno! Pora na nową odsłonę – blok karmelowy z kaszą gryczaną. Jestem pewna, że od dziś na stałe wejdzie do Waszego menu!
Pierwsze skrzypce gra kasza gryczana. Tak, kasza gryczana. Brązowe kuleczki, które przygotowane jak popcorn i ukryte pomiędzy warstwą karmelowo-mlecznej masy, z dodatkiem pokruszonych herbatników i jagód Goji, idealnie chrupią między zębami. Do tego świeże jeżyny, winogrono i sos czekoladowy!
I któż powiedział, że kasza nie jest wspaniała również na deser? Zapraszam!
Karmelowy blok z popcornem z kaszy gryczanej palonej, jagodami Goji i herbatnikami
Składniki:
Popcorn z kaszy gryczanej:
– 50 g kaszy gryczanej palonej
– 500 ml oleju rzepakowego
Blok karmelowy:
– 200 g masła 82 % tłuszczu
– 250 g granulowanego mleka w proszku
– garść suszonych jagód Goji
– 280 g herbatników
– 50 g popcornu z kaszy gryczanej palonej
– 2/3 szklanki drobnego cukru białego
– 2 łyżki cukru z wanilią
– tabliczka czekolady o smaku karmelowym
– ½ szklanki mleka
– świeże jeżyny i winogrono do dekoracji
Popcorn z kaszy gryczanej: Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Masa z mleka: W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko (płyn), cukier i cukier waniliowy. Do rozpuszczonych składników dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Gotową masą maślano-czekoladową zalewamy granulowane mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażoną kaszę gryczaną, pokruszone herbatniki, jagody Goji.
Blok: wykładamy gotową masę do naczynia żaroodpornego, bądź keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy na wierzch ułożyć kilka świeżych owoców. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z sosem czekoladowym i świeżymi owocami.
SMACZNEGO! 🙂
Przepis powstał w ramach kampanii “Lubię kaszę”sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych