Karmelowy blok z popcornem z kaszy gryczanej palonej, jagodami Goji i herbatnikami

przepis5dKojarzycie słynny „blok czekoladowy”? Na pewno! Pora na nową odsłonę – blok karmelowy z kaszą gryczaną.  Jestem pewna, że od dziś na stałe wejdzie do Waszego menu!

Pierwsze skrzypce gra kasza gryczana. Tak, kasza gryczana. Brązowe kuleczki, które przygotowane jak popcorn i ukryte pomiędzy warstwą karmelowo-mlecznej masy, z dodatkiem pokruszonych herbatników i jagód Goji, idealnie chrupią między zębami. Do tego świeże jeżyny, winogrono i sos czekoladowy!

I któż powiedział, że kasza nie jest wspaniała również na deser? Zapraszam! 

przepis5cKarmelowy blok z popcornem z kaszy gryczanej palonej, jagodami Goji i herbatnikami

Składniki:

Popcorn z kaszy gryczanej:

– 50 g kaszy gryczanej palonej

– 500 ml oleju rzepakowego

Blok karmelowy:

– 200 g masła 82 % tłuszczu

– 250 g granulowanego mleka w proszku

– garść suszonych jagód Goji

– 280 g herbatników

– 50 g popcornu z kaszy gryczanej palonej

– 2/3 szklanki drobnego cukru białego

– 2 łyżki cukru z wanilią

– tabliczka czekolady o smaku karmelowym

– ½ szklanki mleka

– świeże jeżyny i winogrono do dekoracji

Popcorn z kaszy gryczanej: Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Masa z mleka: W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko (płyn), cukier i cukier waniliowy. Do rozpuszczonych składników dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Gotową masą maślano-czekoladową zalewamy granulowane mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażoną kaszę gryczaną, pokruszone herbatniki, jagody Goji.

Blok: wykładamy gotową masę do naczynia żaroodpornego, bądź keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy na wierzch ułożyć kilka świeżych owoców. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z sosem czekoladowym i świeżymi owocami.

SMACZNEGO! 🙂

przepis5eprzepis5gprzepis5hprzepis5aprzepis5bPrzepis powstał w ramach kampanii “Lubię kaszę”sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

z15846540Q,Lubie-Kasze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *