Jesień to idealna pora, by sięgnąć po rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii w chłodniejsze dni. Jednym z klasyków kuchni polskiej są zrazy wołowe, podane z kaszą gryczaną i przyjemnie chrupiącą surówka z ogórka kiszonego i cebulki. Jesienią smakują najlepiej! *Przepis powstał przy współpracy z zakładami mięsnymi Warmia z Biskupca* Zrazy wołowe w sosie
wołowina
Steakownia, czyli jedyny taki Steak House w Olsztynie
Polska wołowina króluje na stołach już od kilku dobrych lat. Sama miałam tę przyjemność dziesięć lat temu robić badania do pracy inżynierskiej na rostbefie wołowym. Mięso wołowe wyróżnia się dużą zawartością białka, delikatnością i przyjemną słodyczą. Jest lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B. Wysokiej jakości mięsem wołowym może pochwalić się producent mięsa wołowego,
Smażony stek z antrykotu z ziemniaczkami w maśle rozmarynowym
Do steków mam słabość, od zawsze! Do tego stopnia, że swoją pracę inżynierską poświęciłam w stu procentach wołowinie. Badałam, jak sposób obróbki cieplnej wpływa na jakość mięsa. Gdybyście kiedyś chcieli poczytać mogę pożyczyć 😉 Mam tę cudowną przyjemność współpracować od lat z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca, u których kupicie cudownej jakości mięso wołowe. Sklepy
Długo duszona pręga wołowa z puree ziemniaczano-kalafiorowym i buraczkami na ciepło
Dziś przychodzę do Was z pomysłem na pręgę wołową. Wyjątkowy kawałek mięsa, który po długim duszeniu staje się niezwykle lekki, delikatny i pyszny! Długie duszenie w piwie, z dodatkiem kolorowego pieprzu, cebuli i pieczarek nadaje mięso niezwykłej soczystości. Do tego lekkie jak chmurka puree ziemniaczano-kalafiorowe i buraczki na ciepło w miodzie! Pyszności! Długo duszona pręga
Pręga wołowa w sosie kaparowo-rozmarynowym z sałatką z komosy ryżowej i cukinii
To wielkie szczęście móc odkrywać nowe smaki. Nawet wtedy, kiedy przygotowujemy je sami, w domowym zaciszu, a później serwujemy je najbliższym i sprawiamy, że na ich twarzach pojawia się uśmiech i proszą o dokładkę. Tak było z pręgą wołową, którą ostatnio przygotowałam pierwszy raz w życiu. Wyszło pysznie i podpisuję się pod tym przepisem w
Gulasz wołowy długo duszony w czerwonym winie i ziarnach kolendry
Jestem ogromną fanką dań jednogarnkowych. Całym sercem kocham gulasze, zwłaszcza te z wołowiny. Tym razem przygotowałam Wan coś, co po pierwszym kęsie pokochacie miłością nieskończoną! Długo duszone mięso wołowe w wytrawnym czerwonym winie, z dodatkiem dużej ilości ziaren kolendry i słodkiej wędzonej papryki. Do tego cebulka, która po wielu godzinach duszenia staje się przyjemnie kleista
Burgery wołowe zapiekane w cieście francuskim z serem i warzywami
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, smaczny i pożywny obiad, a przy tym kochacie mięso wołowe i wszystkie pyszności zapiekane w cieście francuskim to zdecydowanie dobrze trafiliście. To tutaj fani szybkich zapiekanek znajdą coś dla siebie. Idealnie sprawdzą się tutaj burgery wołowe od Warmia. Sztuka mięsa, które zapieczone z serem i warzywami smakują ekstra! Zwłaszcza te
Stek w rytmie bluesa, czyli zasmakuj w Whisky
W ramach Olsztyńskich Nocy Bluesowych postanowiłam przygotować dla Was mały smaczny rarytas, który poniekąd kojarzy mi się z muzyka bluesową. Blues, prawdziwi mężczyźni i solidna porcja mięcha. A czego brakuje do kompletu? Hm… mała podpowiedź – zapewne każdy z Was zna słynną piosenkę zespołu Dżem, a idzie to tak: „Whisky moją żono…” 😉 I wszystko
Pulpeciki wołowe z salsą z ananasa i świeżego ogórka
Wolna sobota pozwala zawsze na spełnianie zachcianek! Dziś wołowina na ostro w towarzystwie delikatnej salsy z świeżego ananasa i świeżego ogórka. Cudowne orzeźwienie! 🙂
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym
Wołowina. Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają – na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa 🙂
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią
Mięso czerwone – Moje Ulubione! Wołowina.
Wołowina duszona w czerwonym winie
Sobotni poranek minął bardzo pracowicie. Porządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie… i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się
Rostbef
Wołowina na sałacie
Zapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso 😉
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie
Któż z nas nie lubi sobie czasem zjeść porządnej porcji mięsa? Ja zdecydowanie zaliczam się do grona tych szczęśliwców! 🙂
Czerwone kokardki :)
Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak – ba – stanie się arcydziełem kulinarnym! 🙂 Jeśli tak bardzo jak ja
Aromatyczny karczek wołowy
Sobota upłynęła bardzo rodzinnie. I choć może pogoda nie do końca była taka, o jakiej marzyłam, nie poddałam się w zrealizowaniu swoich planów. Postanowiłam uciec dziś z Olsztyna i spędzić dzień w domu u moich rodziców. Korzystając z ostatnich podrygów jesieni wyciągnęłam mojego tatę do lasu na grzyby.