Dzisiaj gratka dla koneserów steków wołowych. A do steków domowy, wytrawny sos malinowy. Z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i świeżo mielonego pieprzu. Stek zgrillowany w wersji midium, obsypany solą gruboziarnistą i obficie polany sosem malinowym to prawdziwa eksplozja smaków. Uwielbiam sosy na bazie owoców, które idealnie pasują do mięs, sałatek czy serów. Zapamiętajcie ten przepis,
sos sojowy
Zielona sałatka z komosą ryżową, serem feta i warzywami
W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna 🤤 Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie 😁😁😁
Makaron soba z wędzonym tofu, warzywami i czarnuszką
Jestem wielką miłośniczką kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj ilość składników, jaka jest potrzebna do przygotowania dobrego dania kuchni orientalnej, trochę mnie przerasta i nie zawsze mam pełen zestaw. Ostatnio jednak dobrze się zaopatrzyliśmy w jednym ze sklepów i teraz szaleję w kuchni, tworząc mały Asian fusion food. Wyszło pysznie! Jeśli nie lubicie tofu, śmiało możecie zastąpić je
Penne z krewetkami, łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Makaron to idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Dziś w wersji bardzo zdrowej – z krewetkami, łososiem wędzonym, świeżą kolendrą, dużą ilością oliwy… Idealne danie, które doda energii, rozgrzeje i dostarczy mnóstwa kwasów omega 3, który pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Smacznie i zdrowo zapraszam Was na mój kolorowy i zdrowy
Tortilla na cztery sposoby – szybka i smaczna przekąska!
Zapewne każdy z was szuka ciekawych propozycji na domowe przekąski zwłaszcza, gdy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzinka. Proponuję dziś Wam jakże prostą i smaczną alternatywę – kolorowe tortille na cztery sposoby. Każda z nich jest inna, smaczna, bardzo prosta w przygotowaniu. A może zaprosicie najbliższych do kuchni i razem spędzając czas zakręcicie rolki?
Pikantne pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym
Pulpety zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam takie w koperkowo-śmietanowym sosie, z domowymi buraczkami! Dziś jednak ani buraczków, ani koperku nie będzie. Będą za to bardzo aromatyczne, pikantne, “wypasione” pulpety z ziołowo-pomidorowym sosem. Bardzo lekkie, duszone w sosie kuleczki z indyka na pewno Wam zasmakują! 😉
Kremowy pasztet z kurzych wątróbek z suszoną śliwką
Pate, czyli kremowy pasztet o delikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze słodkim akcentem owoców. Przepis bardzo prosty, a dodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się – na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym
Wołowina. Powinnam częściej ją jeść, prezentować Wam przepisy i kusić, byście odtwarzali je w domowej kuchni. Mięso pełne witamin, minerałów i doskonałe źródło białka powinno dominować w naszej diecie. Inspiracja dla mojej pracy inżynierskiej i badań, które właśnie trwają – na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa 🙂
Wołowina słodko-ostra z warzywami i świeżą bazylią
Mięso czerwone – Moje Ulubione! Wołowina.
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią
Podanie degustacyjne – specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad 🙂
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser
Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej 😉 Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym
A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką – zapraszam!
Dorsz z truskawkową salsą
Truskawek odsłona kolejna. Tym razem w daniu głównym. Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym – dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi
Kurczak w orientalnym stylu z dużą ilością curry i kozieradki, a do niego placki ziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu – chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu – zajadajcie ze smakiem!
Schab z morelami
Zapraszam was dziś na solidną porcję mięsa 🙂
Kurczak sezamowo-cytrusowy
“Lazurem” obsypana…
Czerwone kokardki :)
Makarony mają to do siebie, że w krótkim czasie można przygotować z nich nieprzyzwoicie pyszne potrawy. A jeśli sami pokusimy się, żeby mąkę zagnieść z żółtkami na płaski placek, a później powycinać z niego fantazyjne kształty nasze danie zyska nie tylko smak – ba – stanie się arcydziełem kulinarnym! 🙂 Jeśli tak bardzo jak ja